Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου με την ΔΗΜ.ΑΡ, Γιάννη Καλαποδάκη, στη ΓΝΩΜΗ


  1. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;
Η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής και η μετακίνησή της από τη βαθειά συντηρητική και αδιέξοδη κατεύθυνση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση για τη δημοκρατική - αριστερή απάντηση στην κρίση, με τη χώρα ζωντανή και την κοινωνία όρθια.Στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει
-πρώτον, από τη μια να διασφαλίσουν την παραμονή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και το ευρώ (που οκτώ στους δέκα θεωρούν αναγκαίο) και από την άλλη να αποδοκιμάσουν (όπως εννιά στους δέκα επιθυμούν) την πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης» - βίαιης και άδικης μείωσης εισοδημάτων, ανεργίας και οικονομικής καταστροφής.
-δεύτερον, να ικανοποιηθεί η ανάγκη τιμωρίας των κομμάτων που φέρουν, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, την ευθύνη της τραυματικής χρεοκοπίας, και ταυτόχρονα να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας γενικής αποσταθεροποίησης και μιας ξαφνικής κατάρρευσης.

2. Για ποιους λόγους οι πολίτες θα έπρεπε να επιλέξουν το κόμμα σας; Γιατί να ψηφίσουν εσάς;
Η πολιτική απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου που προωθούν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό και δηλώνοντας «αναγκασμένοι » το προσυπογράφουν και εφαρμόζουν εξουθενωτικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, είναι αδιέξοδη. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δε θα φέρει ανάταξη της οικονομίας και βιώσιμη διαχείριση του χρέους, ενώ δεν μπορεί να προσφέρει ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού . Επίσης σε αδιέξοδο οδηγεί η απόλυτη άρνηση κομμάτων της Αριστεράς απέναντι σε αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς δομείται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, στην εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν την δικαιοσύνη στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης. Έναντι του δεσμευτικού πλαισίου που δημιουργεί η δανειακή σύμβαση επιδιώκουμε

-την ανάπτυξη αντίρροπων αναπτυξιακών πολιτικών με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοποίηση νέων πόρων.
-την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά
-την ανάπτυξη, χωρίς να θίγουν εργασιακά δικαιώματα
-την προώθηση μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος ώστε να αποκτηθούν έσοδα από τις κοινωνικές ομάδες που κατέχουν ή φοροδιαφεύγουν και να μειωθούν οι δαπάνες από τη εξάλειψη της διαπλοκής και των φαινομένων ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.
Η προσπάθεια για σταδιακή απαγκίστρωση και αναθεώρηση των όρων του μνημονίου πρέπει να επικεντρωθεί στις εξής ρυθμίσεις:
-Άρση της μείωσης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την αντιμετώπιση των επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
-Αλλαγή των προβλέψεων ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον έσοδα, που θα προκύπτουν πέραν από τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, να μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών.
-Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επαναξιολόγηση και ένταξη του σε ένα νέο σχέδιο συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στους στρατηγικούς τομείς.
-Πρόσθεση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ύφεσης .

Η  διαφορετική αυτή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να προωθηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση στην βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή της, στην οποία θέλουμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο.
Για την πρόταση μας αυτή που δίνει μία ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση πρέπει να μας εμπιστευθούν και να μας ψηφίσουν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου