Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΜΑΡ με Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ναπολέων Μαραβέγια


Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αποτελούμενη από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την Δήμητρα Χαλικιά, μέλη του Συντονιστικού του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, συναντήθηκε με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ναπολέων Μαραβέγια, στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από τον Μάρτιο του 2012 έχει ήδη καταθέσει τους στόχους διαπραγμάτευσης που πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, τις προτάσεις της επί της νέας ΚΑΠ καθώς και τα κυριότερα αρνητικά σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρέπει ριζικά να αναθεωρηθούν.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα της σημερινής συνάντησης, δηλαδή τη συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στο «πρασίνισμα» της οικονομίας, η ΔΗΜΑΡ σταθερά υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι αειφορικές μορφές γεωργίας: βιολογική γεωργία και ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών. Στην επιπρόσθετη στήριξη οικολογικής μέριμνας πρέπει πέρα από την βιολογική να ενταχθεί και η ολοκληρωμένη διαχείριση. Είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν τεχνικές που στοχεύουν στην προστασία των φυσικών πόρων, όπως η διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής – αμειψισπορά. Επιπλέον, το επιδιωκόμενο «πρασίνισμα» της οικονομίας, προϋποθέτει την ανάπτυξη, εισαγωγή και εφαρμογή εκείνων των εργαλείων που θα επιτρέπουν την μέτρηση και ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους και την εσωτερίκευση των αρνητικών εξωτερικών οικονομιών.
Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ έθεσε στον Υπουργό και τα εξής ζητήματα:
  1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των καταστροφών που προξενήθηκαν στη Θεσσαλία και να αποζημιωθούν δίκαια και εγκαίρως οι αγρότες,
  2. Να δοθεί εύλογη χρονική παράταση στις ΕΑΣ για την μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς,
  3. Να δοθεί παράταση έξι μηνών για την χωροθέτηση των γεωτρήσεων,
  4. Να μην προχωρήσει, ως υπηρεσιακός Υπουργός, σε νέο οργανόγραμμα στον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου