Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Φώτης Κουβέλης: ο πρωθυπουργός να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου


Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Πάνο Πικραμένο

Θέλω να ευχηθώ στους μαθητές και στις μαθήτριες, που σήμερα διαγωνίζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις, κάθε επιτυχία. Το μέλλον της Ελλάδας είναι δικό τους. Πρέπει να το κερδίσουν.
Συναντήθηκα σήμερα με τον πρωθυπουργό προκειμένου να με ενημερώσει, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν είναι μεγάλες. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το διεθνές περιβάλλον και να προτείνει μια σειρά προτάσεων και μέτρων που είναι δυνατόν να ανακουφίζουν την κοινωνία και να κινητοποιούν την παραγωγική μηχανή, αλλά και να στηρίξουν την απασχόληση και να ανασχέσουν την ανεργία που καλπάζει.
Στην κατεύθυνση αυτή υποστηρίζουμε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου-όπως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. και είχαμε επιμείνει-, να ζητήσει να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από τη χρονική επιμήκυνση, να διεκδικήσει την απευθείας χρηματοδότηση των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης των πόρων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Είναι δυνατόν και πρέπει να τεθεί από τον πρωθυπουργό, η ανάγκη να υπάρξει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που, δυστυχώς, ενώ το πρόγραμμα πλησιάζει προς το τέλος της διαδρομής του-με τεράστια ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων-βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση και αυτά τα χρήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Σήμερα, οι προτάσεις αυτές είναι περισσότερο από ποτέ ρεαλιστικές και είναι απολύτως αναγκαίο να προβληθούν και να διεκδικηθεί η αποδοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου