Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια


Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υποστήριξα ότι η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί θα πρέπει να είναι αμιγώς υπηρεσιακή, να εξασφαλίζει την πολιτική ουδετερότητα. Είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων και διαταγμάτων, τα οποία αφορούν σε πολιτικές πράξεις ουσίας που έχουν σχέση με πάρα πολλά ζητήματα, με ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από μία κυβέρνηση, η οποία θα προέλθει από τις προσεχείς εκλογές.

Στη βάση αυτή ζήτησα να εφαρμοστεί το άρθρο 37 του Συντάγματος, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέξει έναν εκ των τριών δικαστικών λειτουργών, των τριών αντιστοίχων ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπηρετώντας ακριβώς την πολιτική ουδετερότητα, που πρέπει να έχει αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έκανα καμία πρόταση αναφορικά με ονόματα υπουργών. Το μόνο που ζήτησα και συμφώνησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , είναι ότι το υπουργικό σχήμα θα πρέπει να είναι το κατά δυνατόν μικρότερο, δηλαδή ένας υπουργός για κάθε υπουργείο και σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί σε κάποιο υπουργείο υφυπουργός και το επιβάλουν οι ανάγκες να υπάρξει και τέτοιος. Μίλησα για μικρό υπουργικό σχήμα με το δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση η μόνη αρμοδιότητα που θα έχει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα, για να μην πω κατά πάσα βεβαιότητα, θα γίνουν στις 17 Ιούνιου.
Η Δημοκρατική Αριστερά και πάλι από υπεύθυνη θέση ζήτησε να εξασφαλίζεται αυτή η πολιτική ουδετερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιαυτό υποστήριξε και την άποψη, η οποία έγινε και αποδεκτή, ότι δεν πρέπει να υπάρχει στη θέση του πρωθυπουργού πρόσωπο που θα προσδιορίζεται με πολιτικά χαρακτηριστικά, πολύ δε περισσότερο με κομματικά χαρακτηριστικά.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη από καιρό με παρατεταγμένες τις δυνάμεις μας, με αισιοδοξία, με πίστη, πορευόμαστε προς τις εκλογές του Ιουνίου και απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό του ζητώ τη δύναμη που μας έδωσε στις εκλογές τις 6ης Μαΐου να την πολλαπλασιάσει.
Έχουμε αποδείξει ότι αυτή τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, την κάναμε δύναμη συνέπειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας.
Από αυτή την υπεύθυνη θέση ζητήσαμε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, για τη συνεχή και συστηματική παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, η οποία σήμερα δέχεται εξαιρετικά μεγάλα βάρη.
Απευθυνόμενος και πάλι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, τους ζητώ να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά, για να μπορέσουμε καταλυτικά να δώσουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα. Κυβέρνηση η οποία θα υπηρετεί την έξοδο από τα αδιέξοδα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, την απαγκίστρωση και την αποδέσμευση από τις δυσβάσταχτες ρυθμίσεις της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.
Για να μπορέσει η Δημοκρατική Αριστερά -και θα μπορέσει με τη δύναμη του Ελληνικού λαού-να λειτουργήσει αποφασιστικά και καταλυτικά προκειμένου να μετακινηθεί η πολιτική από τη βαθειά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται-από την κατάσταση που σήμερα βαραίνει την ελληνική κοινωνία, μια κατάσταση στην οποία μας έφερε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας -να μετακινηθεί η χώρα και η κοινωνία προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.
Έχω την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός , με τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφώσει με τη Δημοκρατική Αριστερά, θα τη δυναμώσει, θα την ενισχύσει, θα την πολλαπλασιάσει.

16 / 05 / 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου