Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια


Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχα τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να επαναλάβω αυτό που έχω δημόσια υποστηρίξει: Η χώρα χρειάζεται μια Οικουμενική Κυβέρνηση.

Χρειάζεται μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει όλα εκείνα που προσδιορίζουν τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα του τόπου και της κοινωνίας.

Υποστήριξα ότι η Οικουμενική Κυβέρνηση πρέπει να εκφράζεται από όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ταυτόχρονα να κινηθεί η διαδικασία για να έχουμε την αποδέσμευση της χώρας από τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Αυτά τα δύο είναι αναγκαίο να εκφράζονται ως στοιχεία μιας προγραμματικής συμφωνίας για μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα είπα στον κ. Παπούλια ότι μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα και όπως την περιέγραψα, για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και όπως τις κατέταξε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του στις 6 Μαϊου. Δηλαδή κατά τη σειρά της κατάταξης, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και όποιες άλλες δυνάμεις συμφωνούν στα δυο στοιχεία που προανέφερα.

Προσήλθα με τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση, χωρίς να επιδιώκει ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε ο πρόεδρός της,  οτιδήποτε άλλο πέρα από την ικανοποίηση ότι θα έχουμε συμβάλει στην εξασφάλιση μιας λύσης προκειμένου να αποφύγει η χώρα την προσφυγή σε νέες εκλογές. Για εμάς δεν υπάρχει το κομματικό συμφέρον. Για εμάς εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Μια Οικουμενική Κυβέρνηση με τα στοιχεία της πολιτικής που οδηγούν στη διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από το μνημόνιο και ταυτόχρονα εξυπηρετούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, είναι εκείνη η πολιτική η οποία ακυρώνει την πολιτική που παρήγαγαν με τα γνωστά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Κατέθεσα στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα συγκεκριμένα στοιχεία των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της αποδέσμευσης από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο αναφέρθηκα στην ανάγκη άμεσα να υπάρξει η άρση της νομοθεσίας η οποία γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και παρέσυρε το σύνολο των αμοιβών.
Υποστήριξα ότι στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας για μια τέτοια Οικουμενική Κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς εσόδων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με το δεδομένο ότι το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Υποστήριξα ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μιας Οικουμενικής Κυβέρνησης θα μπορούσε άμεσα να προχωρήσει στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και ειδικότερα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει η άμεση αντιμετώπιση της λεγόμενης μετενέργειας.
Υποστήριξα ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν η διεκδίκηση για χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Η αναφορά μου στις συγκεκριμένες αυτές ενέργειες ήταν ενδεικτική. Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην προγραμματική συμφωνία και άλλα ζητήματα, τα οποία για παράδειγμα αφορούν στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής. Ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων ενός πολιτικού συστήματος το ποίο κατέρρευσε μέσα από την απαξίωση και τη σαπίλα που γέννησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου είπε ότι δυστυχώς έως τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας Οικουμενικής Κυβέρνησης. Και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει ή ακόμη και να δώσει ψήφο ανοχής.
Εκείνο το οποίο είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου να υπάρξει λύση. Μια λύση που θα εξέφραζε και την απόφαση των ελλήνων πολιτών να αποδεσμευτούμε από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και ταυτόχρονα να υπηρετήσουμε την πολιτική που θα κρατάει σταθερά τη χώρα στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Λυπάμαι. Κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες.  Εμείς τη δική μας υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία την καταδείξαμε με τον πιο ειλικρινή τρόπο, αφήνοντας στην άκρη την οποιαδήποτε σκέψη για κομματικό συμφέρον, διότι ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο συμφέρον είναι αυτό που αφορά στην Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου